Eric Burdon & The Animals
Kombank Arena, Beograd
15. jul 2013.

16. jul 2013.

 
 
 
  Veteran britanskoga bluesa, Eric Burdon, vratio se na muzičku scenu ovogodišnjim albumom, koji je pobrao sve hvalospeve ostrvske muzičke kritike. Nakon toga okupio je sedmočlani sastav i krenuo na turneju na kojoj je posle nastupa u Beču, napokon ponovo došao i kod nas, u Beograd.

Posle izuzetno dobro primljenog koncerta 2007. godine u Domu Sindikata, organizatori su se ovog puta odlučili za veći prostor, Kombank Arenu.
Iako nije bila prepuna, mora se reći da je zvuk bio savršen, dobro izbalansiran, tako da nam nije promakla ni jedna sitnica u njegovom nastupu.



Koncert je počeo nešto posle pola devet i Eric je publiku odmah osvojio prvom pesmom, čuvenom "When I Was Young". Euforija publike je odmah započela i nije se smirila do samog kraja koncerta, negde blizu 23h.



Tokom koncerta koji se sasatojao iz dva dela, po pedesetak minuta i jednog bisa, bili smo svedoci da je Eric, usprkos poodmaklim godinama u izuzetnoj glasovnoj i izvođačkoj formi, pa su nas mešavina rhytma & bluesa, rocka, popa i latino ritmova doveli do usijanja.



Eric
je izveo dosta materijala originalnih Animalsa kao što su "We Gotta Get Out Of This Place", "Im Crying, Its My Life", "Boom Boom" ali i blues standarda, tako da je jedan od upečatljivih momenata bilo i izvođenje pesme "Before Accuse Me" Bo Diddleya, na koje se nadovezao svojom novom kompozicijom "Bo Diddley Special". Naravno, sve nas je oborio s nogu sa "Crawling King Snake", još jednim blues standardom, ali naravno pravi vrhunac koncerta smo našli u energičnom i zanimljivom izvođenju njegovih bisera od pesama kao što su "Dont Let Me Be Misunderstood" (Nina Simone), "Spill The Wine" (iz vremena kad je sarađivao sa grupom War) i naravno emotivnom "The House Of The Rising Sun". Brilijantno!

Uz izuzetno raspoložene i svirački superiorne saradnike Eric je izveo i neke kompozicije sa novog albuma, "Water", "Wait" i već spomenutu "Bo Diddley Special". Pravo iznenađenje koje je izazvalo opšte oduševljenje u publici bilo je izvođenje početne kompozicije drugog dela koncerta "Tobbacco Road", koju zaista nismo očekivali jer je nije izvodio na prethodnim koncertima.

U Areni je sve kuvalo, publika je pevala sa Ericom, a to nisu bile samo obavezne scene, već pravo oduševljenje što ponovo vidimo legendu na sceni i što ga glas izuzetno dobro služi i što je širio pozitivno raspoloženje čitava dva sata, koliko je trajao koncert.



Kada su se muzičari povukli sa scene postali smo svesni pozitivnog haosa koji je vladao našim srcima, emocijama i telom i svi smo bili srećni zbog toga.
Malo je ljudi kao što je Eric Burdon, koji silovito uđu u naše živote i učine ih boljim, srećnijim i vrednim življenja.

Kapa dole, majstore!

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
Foto & video - Nebojša Mićković

 
 

koncerti


Ana Ćurčin & Dukat
KC "Grad", Beograd
26.06.2013.




Bajaga i Instruktori
Kalemegdan, Beograd
22.06.2013.




Public Image Limited
Bašta SKC-a
13.06.2013.




Vlada Divljan & Ljetno Kino
Bašta SKC-a
07.06.2013.




Depeche Mode
Ušće
19. maj 2013.




Dado Topić & TAT
Sava Centar
17.05.2013.




Zemlja gruva
"Božidarac", Beograd
25.04.2013.




Marissa Nadler
Studio M, Novi Sad
19.04.2013.




Jarboli
"Božidarac", Beograd
19.04.2013.




Chuck Prophet
Dom omladine Beograda
17.04.2013.




Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.